Is de To-do-lijst een tegenwerker van productiviteit?

Therese/ januari 18, 2018/ To-do-lijst/ 0 comments

Je hebt veel te doen, dus je start meteen met het opstellen van een to-do-lijst. Logisch, het is immers één van de meest gebruikte methodes voor tijdmanagement. Om productief te zijn, moet je onder meer inzicht hebben in je taken door ze uit je hoofd en op papier te zetten. Ben jij iemand die altijd eerst begint met een to-do-lijst? Ben je dan ook bekend met de gevaren ervan? Lees in deze blog de valkuilen van een to-do-lijst.

Te veel to-do is demotiverend

Veel to-do-lijst-schrijvers vinden het een heerlijk gevoel om een streep te zetten door taken die gedaan zijn. Mensen die van dat gevoel van voltooiing genieten, houden er logischerwijs ook absoluut niet van wanneer er taken open blijven staan. Het gevoel dat aan het einde van je dag ontstaat wanneer je ziet dat je lijst niet volledig doorgestreept is, is ronduit naar. Laat staan het gevoel dat je bekruipt wanneer je ziet dat je to-do-lijst eigenlijk veel te lang is om af te werken. To-do-lijsten kunnen dus ook demotiverend werken.

Het gebrek aan structuur en houvast

Een to-do-lijst is weinig flexibel en bevat vaak weinig houvast. Ga maar na, hoe richt jij je to-do-lijst in? Er staat in elk geval op welke taken gedaan moeten worden. Soms op volgorde van prioriteit en eventueel aangevuld met een geschat tijdsframe. Toch is het niet moeilijk om een item op de lijst over te slaan en eerst een andere taak te doen. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat je verzeild raakt in een andere taak die niet op de lijst staat. Tijdens deze taak maak je veel meters en voel je je erg productief. Terugkijkend op je to-do-lijst blijk je slechts enkele van je oorspronkelijke taken te kunnen afvinken. Daarom zet je de gedane taken er maar op om ze vervolgens direct af te vinken. Op die manier heb je toch een gevoel van vervulling en voltooiing gecreëerd. In hoeverre is je lijst behulpzaam geweest in je productiviteit en in hoeverre zorgde je eigen workflow voor deze productiviteit?

Hulp bij to-do-lijsten en productiviteit

Hoe staat het met jouw to-do-lijsten? Heb je nieuwe input nodig over effectief werken of productiviteit? Het Effectieve Werken verzorgd diverse cursussen time management. Neem een kijkje op de website voor het cursusaanbod.

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*