Alles over ISO 27001 certificering

Therese/ december 7, 2023/ Uncategorized/ 0 reacties

Cybercrime neemt met de dag toe. Online criminelen slaan steeds vaker hun slag en worden hier ook steeds slimmer en sneller in. Hierdoor loopt elk bedrijf dat online aanwezig is risico op zo’n cybercrime-aanval. Van online hackers tot phishing mails, hoe beschermt u uw organisatie en personeel hiervan? De juiste informatiebeveiliging is tegenwoordig ontzettend belangrijk voor werkgevers en werknemers, maar ook voor alle andere belanghebbenden.

Wat is ISO?

ISO staat voor International Organization for Standardization. Dit is een internationaal en Europees erkend systeem en norm voor kwaliteitssystemen. Hierin worden de vereisten van allerlei verschillende systemen vastgelegd, waaronder dus ook de systemen voor het managen van cyberrisico’s en informatiebeveiliging. De ISO-certificering voor informatiebeveiliging is beter bekend als de ISO 27001 certificering. Deze certificering maakt dus deel uit van het grotere ISO-geheel, de ISO 27000-serie. Deze is internationaal ook bekend als ISMS-family, ISO27K of ISO/IEC 27000.

Wat is een ISO 27001 certificaat?

Zoals hierboven kort uitgelegd, is ISO 27001 een systeem voor informatiebeveiliging. Met een ISO 27001 certificering kan een bedrijf of organisatie aantonen dat zij er alles aan doen om op een goede manier met informatie om te gaan. Hiermee wordt bedoeld dat zij er op een actieve manier alles aan doen om informatie te beschermen en beveiligen, bijvoorbeeld van hackers en phishing mails. De informatie die bedrijven willen en moeten beveiligen voor een ISO 27001 certificaat kan uiteenlopen van persoonsgegevens tot financiële gegevens.

Bij ISO 27001 staan een paar belangrijke kenmerken van informatiebeveiliging centraal, namelijk: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. De beschikbaarheid heeft betrekking op voor wie de gegevens allemaal beschikbaar zijn. Integriteit gaat over de betrouwbaarheid van de data: is de data authentiek, correct en betrouwbaar? Betrouwbaarheid gaat over of de gegevens die door de organisatie worden verwerkt, verder wel privé zijn en er op een vertrouwelijke manier mee om wordt gegaan.

Vertrouwen creëren onder stakeholders

Met een ISO 27001 certificering creëert u op een gemakkelijke én erkende manier vertrouwen bij stakeholders, zoals leveranciers, klanten en opdrachtgevers. Het is voor alle partijen fijn om te weten dat er op een veilige manier met gevoelige gegevens wordt omgegaan. Het is dus niet alleen interessant voor uw eigen organisatie en werknemers, maar ook voor alle bedrijven en mensen waar uw organisatie dagelijks mee in contact komt.

Een ISO 27001 certificaat behalen

Een ISO-certificaat behaald u niet zomaar. Voor een ISO 27001 certificering moet u 114 unieke beheersmaatregelen implementeren. Of u dit goed genoeg heeft gedaan, wordt gecontroleerd door externe audits. Deze audits komen elk jaar terug om te beoordelen of u het certificaat nog mag behouden, of dat u wellicht aanpassingen moet doen aan de informatiebeveiliging.  Krijgt u een ISO 27001 certificaat? Dan is deze maximaal drie jaar geldig.

Lijkt zo’n certificaat u waardevol, maar weet u niet waar te beginnen? Een ISO 27001 certificaat behalen hoeft u gelukkig niet alleen te doen. Er zijn genoeg bedrijven, zoals https://www.digitrust.nl/, die u stap-voor-stap persoonlijk begeleiden in dit proces. Zo weet u zeker dat uw bedrijf uiteindelijk op een veilige manier met gevoelige informatie om kan gaan.

Deel dit Bericht

Laat een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*